Örökre elbűvölten (2008)online film adatlapja
  • Örökre elbűvölten (2008) online film

A történet valós alak, a pekingi opera talán legnagyobb alakja, Mei Lanfang életének jelentős szakaszán keresztül mutatja be az 1930-as évek  kulturális miliőjét. A pekingi opera számunkra nem túl könnyen emészthető, a jelképek rengetegének megértése szükséges az igazi műélvezethez. A film egyes jeleneteiben jól látszik, hogy a kínai közönség számára ez természetesen nem okoz gondot: szenvedéllyel figyelik a színpadon zajló eseményeket.

Mei Lanfang a pekingi opera reformerének nevezhető. A film nézése közben érdemes nagyon figyelni, mert jutalmul világossá válik, hogy a Mei Lanfang újító tevékenységéig meglehetősen sematikus nőábrázolások - persze keleti módon - mimikával válnak élettelivé, ha lehet ezt a kifejezést használni a férfiak által megjelenített, ezért magas falzettben, illetve ahhoz hasonlóan énekelő nőalakok esetében. 
Merthogy Mei Lanfang úgy lett a pekingi opera legnagyobbja, hogy a színpadon kizárólag női szerepeket formált meg.
Bár a nagy operista a főszereplő, de végig ott van mellette-mögötte egy másik "főszereplő", aki végigkíséri az életét.

Senki ne riadjon meg, az operarészletek nem oly hosszúak, hogy szenvedni kelljen tőlük. Én ennél több vagy hosszabb részletet is élvezettel néztem volna. És ebben rejlik a film egyik nagy érdeme: valóban élvezhetővé, érthetővé teszi a számunkra oly idegennek tűnő műfajt. 

Hosszú film, de egyetlen perce sem unalmas. Nincsenek benne klisék, a történet fordulatos és kiszámíthatatlan, ezért lebilincselő. Jellemző, hogy Mei romantikus kapcsolatáról a film készítéséig a család nem beszélt. Ami viszont a pekingi operát ismerők számára közismert, az Lanfang elismerésre méltó magatartása a kínai-japán háború idején.

Hogy tetszett a film? Vélemény írása:

Vélemény írása regisztrációhoz kötött és ezeket az alapszabályokat tartsd be.
  • Trágár szavakat ne használj.
  • Más oldalakat ne reklámozz.
A regisztráció teljesen ingyenes viszont weboldalunk családi jellegű ezért regisztrációt csak korlátozott számban fogadunk el! Ide kattintva próbáld meg, hátha van még hely.

Hozzászólások:

tundver képe
Hozzászólás: 7
Ország:

1 0 tundver írta, ekkor: 2018-02-13 22:06

Nagyszerű film.  Mei Lanfang.Ma is gazdagabb lettem egy történettel és lesz minek utánaolvasni. 1 0Regisztrlt tagok szmra rhet el.

×